tirsdag den 7. oktober 2008

Finanskrisen var fuldkommen forudsigelig

Det overrasker, at den nuværende finanskrise kan komme bag på nogen. Den har været forudsagt i 10 år. Og en endnu større krise venter os inden for de næste fem år.


Informations artikel »Alle spørger hvordan kunne det ske?«, som blev bragt 27-28.september fik mig op af stolen, fordi krisen var fuldstændig forudsigelig. Den blev forudsagt af blandt andre undertegnede for ca. 10 år siden. Og jeg var ikke den eneste. Andre, der har forstand på international finans, har også advaret mod udviklingen, bl.a. George Soros og David Korten.

I 25 år har jeg arbejdet med international finans og været rådgiver for en række banker, forsikringsselskaber, pensionsfonde, m.m., som nu er i store vanskeligheder. Mine erfaringer var baggrunden for min advarsel om en kommende økonomisk nedsmeltning. Lad os begynde med årsagen til den nuværende krise i USA.

Den mest almindelige forklaring, som næsten alle iagttagere nævner, er boligmarkedet, specielt udstedelsen af de såkalde ’subprime’ lån af tvivlsom lødighed.

Men at give subprime lånene skylden for krisen i USA svarer til at give en bakterieinfektion skylden for et AIDS offers død. AIDS ødelægger immunsystemet og udsætter kroppen for en række sygdomme, som alle kunne være den direkte dødsårsag.
Flokmentaliteten styrer

Problemet med det globale finansielle system går langt dybere end til subprime lånene. Det er et systemisk problem på linje med svigt af autoimmun systemet hos mennesker. Finanssystemet er simpelhen skrøbeligt, og på vej mod dets endelige død.

I min bog, I fuld gang (Hovedland 1999), definerede jeg hovedproblemet som »aktionær protektionisme«, men i den engelske version af bogen gik jeg mere i dybden da jeg skrev: »Globalisering er en finansiel katastrofe der bare venter på at ske. Det eneste spørgsmål er hvornår. Det grundlæggende problem kan forstås gennem
følgende seks aspekter:

•Frie kapitalbevægelser over grænserne

•Koncentration af hundreder af billioner dollar i hænderne på få store spillere, der leder efter kortsigtet profit.

•Mangel på likviditet på mange af de markeder, der tiltrækker pengene.

•Flokmentaliteten hos disse investorer.

•Markedernes indbyrdes afhængighed

•Et systemisk behov for at øge risikoen i de speculative investeringer efterhånden i trit med at mulighederne for let profit formindskes.«
En større krise på vej

Den aktuelle krise er drevet hovedsageligt af den udbredte ’grådighed er god’-mentalitet hos topledere i finans og industri. De er mere interesserede i deres personlige bundlinje end i deres ansattes, aktionærers og lokalsamfunds. De tager således enorme risici på vegne af andre, som ender med at betale regningerne.

Men en endnu større krise venter os forude, sandsynligvis inden for fem år, men timingen er usikker. Den næste nedtur vil blive udløst af finansmarkedets erkendelse af alvoren i det såkaldte ’peak oil’-problem, det vil sige det tidspunkt, hvor olieproduktionen topper og går permanent ned med omkring tre pct. om året (fra ca. 2011-2012). Efterspørgslen efter olie vil fortsætte med at stige, bl.a. på grund af Indien og Kina, og oliepriserne vil derfor eksplodere på en måde vi ikke har set før.
’Lokalisering’

Nedgangen i olieproduktion er helt forudsigelig ifølge olie-geologer, hvis hidtidige forudsigelser over 30 år har været uangribelige. De forfærdende konsekvenser af dette fænomen for vores daglige liv overalt er endnu ikke trængt ind i politikernes og finansmarkedernes overoptimistiske bevidsthed. (De to er tæt forbundne). Når det begynder at dæmre vil tingene ske meget hurtigt med panikudsalg af alt, når finansspekulanterne alle styrter mod udgangen på samme tid – jvf. flokmentaliteten. Ødelæggelsen af den virkelige økonomi vil blive irreversibel. Vi vil gå ind i en periode med verdensomspændende negativ vækst på grund af udtømmning af den primære drivkraft bag vores økonomiske vækst i de sidste 150 år: billig olie – uden noget sammenligneligt substitut i syne.

Den gode nyhed er, at ud af dette kaos og enorme lidelser over hele jorden vil der opstå en global civilisation, der er mere på linje med menneskers virkelige behov end finansmarkedernes behov – en udvikling som jeg har kaldt: »lokalisering« eller »an ecovillage future«. Men det er en helt anden historie, som jeg også har skrevet en del om, og som mange over hele verden allerede nu er i gang med at forberede.

Ross Jackson er ph.d. i økonomi (operationsanalyse) og forfatter. Han var selvstandig konsulent i international finans og valutamarkedet i mange år. Ross Jackson er medstifter/formand for den almennyttige forening Gaia Trust og hovedaktionær i Urtekram A/S