onsdag den 23. marts 2011

Afghanistan: Den sikkerhedspolitiske begrundelse.


Den primære officielle begrundelse for de danske troppers tilstedeværelse i Afghanistan, har kontinuerligt været, at vi befinder os i landet for at sikre, at der ikke igen sker terrorangreb på vestlige mål og interesser.

I sin nytårstale 2009 benyttede Anders Fogh Rasmussen således lejligheden til at forsvare Afghanistan-krigen med den sikkerhedspolitiske begrundelse:

“Vi lever i en ny verden. En verden, hvor terrorister kan slå til hvor som helst - også i Danmark. En verden, hvor forsvaret af vores sikkerhed starter fjernt fra dansk jord. Afghanistan må ikke igen blive et fristed for terrorister. Derfor er vi i Afghanistan. Det handler om sikkerhed. Og det handler om, at vi danskere tager medansvar i verden. Vi ønsker frihed, fred og sikkerhed. Så må vi også selv yde et bidrag”.

Den sikkerhedspolitiske begrundelse er imidlertid tvivlsom idet Al-Qaeda ikke længere har nogen nævneværdig tilstedeværelse i landet, mens organisationen til gengæld menes at være aktiv i en række andre lande, som Danmark (eller den internationale koalition) ikke er militært engageret i. Der er ikke meget der tyder på at de lokale krigsførende parter i Afghanistan har andet end lokale interesser, hvorfor de forskellige oprørsbevægelser altså ikke truer den danske befolknings sikkerhed!

Selvom Al Qaeda fortsat havde en markant tilstedeværelse i landet, eller skulle få det igen på et senere tidspunkt, er det særdeles tvivlsomt hvorvidt en nedkæmpning af organisationen på afghansk territorium ville forvolde en større grad af sikkerhed, da hverken terrorangrebene i London eller Madrid havde nogen beviselig forbindelse til Afghanistan. Sikkerhedsargumentet bør endvidere mødes med skepsis da planlægningen af et terrorangreb ikke kræver nogen konkret tilstedeværelse i et givent land. Terrorangreb, som dem vi så i London, Madrid og Mumbai, kræver ikke store træningslejre men beror derimod på relativt små sammensværgelser, som kan planlægge angrebene uden fysisk kontakt, så længe de har adgang til internettet. Endvidere har Al Qaeda iflg. officielle udmeldinger etableret sig i en række lande, herunder Yemen, Afghanistan-krigen vil altså ikke eliminere terrortruslen fra Al Qaeda og organisationens sympatisører, uanset dens udfald.

Ingen kommentarer: